Familiekamer/ familieruimte

Familiekamer/ familieruimte

Voor dit praktijkvoorbeeld haalden we onze inspiratie bij het Ronald McDonald huis.
Deze huizen zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden kamers aan voor families. Wanneer een kind langdurig in het ziekenhuis moet verblijven, kan de familie daar een kamer huren.
Deze kamers zijn huiselijk en warm ingericht. Op deze manier kan de familie er een tijdje ‘wonen’ en zijn ze dicht bij hun kind.

Hierdoor kregen we het idee om familiekamers naar woonzorgcentra te brengen. Als er zo’n kamer aanwezig zou zijn, kunnen familieleden eens komen overnachten bij de oudere, wat voor de oudere veel zou kunnen betekenen en zou helpen om zich thuis te voelen. Bovendien geeft het de oudere meer regie over  zijn eigen leven.

Panelgesprekken
De bewoners zelf zijn hier niet enthousiast over. Ze zagen hier geen meerwaarde in en zijn blij als het bezoek ’s avonds weer naar huis gaat.
De toekomstige bewoners/mantelzorgers sluiten zich hier bij aan. Ze halen wel aan dat het bij palliatieve bewoners fijn zou zijn omdat ze zo hun laatste momenten kunnen doorbrengen met hun naasten.
De werknemers zouden de kamer eerder multifunctioneel inrichten zodat het voor meer kan dienen dan enkel als slaapkamer.
Ze haalden enkele voorbeelden aan: vergaderruimte, verblijf voor stagiaires, activiteitenruimte…

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren