Ik werd geïnterviewd door Sanne Van Bristom voor Libelle. Herken je de vijf stemmen van sense of home?
Nu je elkaar al weken niet meer kunt zien, is bellen naar je grootouders of ouders in het woonzorgcentrum ondertussen een gewoonte geworden. Maar, hoewel je elkaar mist en eeuwig zou willen praten, valt er weinig te vertellen omdat er zo weinig te beleven valt. Dankzij deze tips kun je écht communiceren.
HAAL MEER UIT JE TELEFOONGESPREKKEN
Hoewel het erg onpersoonlijk lijkt, maakt een telefoongesprek ook een ander soort communicatie mogelijk. Je komt meer tot de kern en je zal je niet laten afschrikken of van de wijs laten brengen door lichaamstaal. Dat maakt dat je van de gesprekken met je (groot)ouders ook echt mooie momenten kunt maken. Momenten waarop je het gemis kunt omzetten naar een warm, helder gesprek.
TIP 1: FOCUS OP TROTS
Het kan heel wat betekenen om ouderen te laten vertellen wat hen trots maakt of maakte. Wat gaf hen een goed gevoel? Wat deden ze waar ze fier op zijn? Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals een van de andere bewoners waar ze dagelijks even een praatje mee maken om de moed er in te houden. Geef zelf ook een aanzet door te vertellen over dingen die jij altijd bewonderenswaardig vond aan je (groot)ouder. Je activeert zo krachten die hen kunnen helpen om zich sterk te houden tijdens deze moeilijke weken.
TIP 2: UIT HET OOG, MAAR NOG STEEDS IN HET HART
De band die je met je (groot)ouder hebt, die is er nog steeds. Die band is er voor jou, maar ook voor al de andere mensen die de oudere kent. Vertel over iedereen, vertel dat hij of zij wordt gemist en breng groeten over. Laat de oudere voelen dat hij of zij nog steeds meetelt en écht gemist wordt. Vertel wat hij of zij voor jou betekent en al gegeven heeft in het verleden. Haal mooie gemeenschappelijke herinneringen op.
TIP 3: MAAK OOK PLAATS VOOR NEGATIEVE GEVOELENS
Oudere mensen hebben het op dit moment niet gemakkelijk en ervaren vaak angst, verdriet, machteloosheid en boosheid. Probeer dat niet te negeren of probeer geen afleiding in je gesprek te brengen, maak er ruimte voor. Laat moeilijke emoties er ook gewoon zijn, ook al is dat niet evident en is er niet direct een oplossing. Met twee verdriet hebben of even angstig zijn, is minder erg dan alleen met je gevoelens blijven zitten. Bovendien hebben de medewerkers er nu waarschijnlijk minder tijd voor.
TIP 4: “HET MAG STOPPEN NU”
Schrik niet als je de oudere hoort vertellen dat hij of zij klaar is om te sterven en dat het zo stilaan mag gaan stoppen. Ook zonder corona zijn ouderen meer bezig met de dood. Ze maken een balans op van het leven en in ideale omstandigheden zijn ze in het reine met hun leven en hebben ze vrede met de dood. Ga dit gesprek niet uit de weg, want er gaat net heel wat levenswijsheid mee gepaard. Luister en laat je (groot)ouder vertellen over waarom hij of zij dat zo aanvoelt. Zulke gesprekken, hoe moeilijk ze ook zijn, geven betekenis aan het leven.
TIP 5: TIJD VOOR EEN LEVENSVERHAAL
Laat je (groot)ouder voelen dat hij of zij uniek is. Op dit moment worden heel wat bewoners weggezet als kwetsbare mensen die vooral beschermd moeten worden. Laat het voor jou vooral de gelegenheid zijn om het bijzondere levensverhaal van je geliefde familielid op te tekenen, een verhaal waar elke dag aan verder wordt geschreven. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Soulcenter ontwikkelde er een gratis platform voor. Je tekent met je familieleden het levensverhaal uit en dit kun je dan delen met de ouder, maar ook met de medewerkers van het woonzorgcentrum. Het bestaat uit 15 vragen die je samen kunt beantwoorden. Ga met elke vraag aan de slag tijdens een telefoongesprek of beantwoord de vragen door middel van brieven die je naar elkaar schrijft.