Studenten komen studeren

Studenten komen studeren

Het woonzorgcentrum zet haar deuren tijdens de examens open voor studenten die in een rustige ruimte willen studeren.
Bewoners staan paraat om de studenten te helpen (K. Oudermans, persoonlijke communicatie, 8 april 2016).

Bewoners T. en I. hebben de studenten tijdens de examens goed in de watten gelegd. Ze zorgden voor snacks en motiveerden de studenten wanneer ze het even  moeilijk hadden.
Ze geven aan dat ze hiervan enorm hebben genoten. T. (91 jaar) vertelde dat het haar deed denken aan de tijd dat haar eigen kinderen nog studeerden.
Ze herinnert zich dat dit de ideale periode was voor haar als actrice om haar rollen in te studeren, omdat het toen rustig was in huis (T., persoonlijke communicatie, 8 april 2016).

Dit onderwerp kan men linken aan attachment beyond the institution.
De bewoners krijgen via de studenten contact met de buitenwereld. Jongeren kunnen ervaringen en gedachten uitwisselen met de ouderen.
In dit voorbeeld kunnen de betrokken ouderen sociale steun bieden aan de studenten. Dit is niet alleen in het voordeel van de student.
De oudere kan zich, door hulp te bieden aan studenten, waardevol voelen (Feldman, 2012).
Dit voorbeeld gaat op die manier in tegen de sociale representaties die in de samenleving heersen tegenover ouderen (Defieuw & Vanleuvenhaege, 2014-2015).
Een dergelijk beeld is bijvoorbeeld dat ouderen afhankelijk zijn of niets meer bijdragen aan de maatschappij (Versteegh & Westerhof, 2007).
Door het organiseren van activiteiten waarbij mensen in contact komen met ouderen wordt het inclusieve gedachtengoed gestimuleerd.
Op deze manier zouden de sociale representaties van de bevolking ten aanzien van ouderen kunnen worden bijgesteld.

De Redactie maakte een reportage over dit praktijkvoorbeeld.
Klik hier om deze te bekijken.

Ook andere woonzorgcentra van het zorgbedrijf blijken ondertussen hun deuren open te zetten voor studenten!

Klik hier voor 'Ouderen aan het woord over studenten'

 

Wist je dat…
…sommige woonzorgcentra op zoek gaan naar andere manieren om deze integratie van verschillende doelgroepen waar te maken.
Zo heeft armonea al drie kinderdagverblijven gebouwd aan hun woonzorgcentra.
Ze vinden deze integratie belangrijk en ook de bewoners lijken hier enorm van te genieten, zoals te zien is op volgend filmpje:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren